Sistem de pompare apa alimentat cu energie  solara sau eoliana

   

   V-ati intrebat daca puteti avea o gradina ecologica ? Si daca da, vom iriga folosind energie solara ?

 

Solutia este simpla si la indemana tuturor. Cu ajutorul unei pompe solare conectate direct la un panou solar fotovoltaic, ati obtinut un sistem de pompare ecologic. Rezultatul este incredibil  ! O pompa Lorentz cuplata la un panou solar fotovoltaic cu o putere de numai 150W se pot obtine aproximativ 13000 Litri de apa pe zi, de la o adancime de 10 m, in perioada de vara. De retinut ca acesta pompa functioneza zilnic, automat folosind doar energie solara.  O asemena pompa poate produce :

  

13000 litri/zi x 30 zile = 390.000 Litri /luna ( 390 m3 /luna )

  

Acum ...incercati sa va imaginati o gradina irigata zilnic ...cu 13000 litri de apa.... si folosind doar energie gratuita !

  

Pompe solare LORENTZ

 

 

  

Alimentarea cu apa a constituit intodeauna o problema mai ales atunci cand energia electrica nu este disponibila. Solutile de pompare a apei folosind panouri solare sau turbine eoliene au fost intodeauna o solutie foarte eficienta. Sistemele de irigatii individuale care folosesc aceasta tehnologie, s-au dovedit a fi solutia ideala si sunt din ce in ce mai intens folosite in agricultura. Aceste sisteme folosesc pompe submersibile sau de suprafata. Esential in aceste aplicatii sunt pompele de curent continu care au un randament foarte ridicat, folosind pentru pomparea apei o cantitate foarte mica de energie electrica. Schema bloc a unui sistem de acest tip este prezentata mai jos.

   

 Pompa de apa

 

sistem de irigatie solar

Fiecare sistem care foloseste energia alternativa trebuie proiectat intr-un mod foarte riguros. De aceasta proiectare si optimizare va depinde eficienta si pretul lui de cost. Pentru a determina pretul de cost al unui echipament este necesar sa determinam cativa parametrii esentiali.  ECOVOLT a pregatit o aplicatie pentru a determina aceste valori si poate fi folosita de toti clientii.

    

Aplicatia pentru determinarea parametrilor de pompare 

 

 

  

Pentru a face o analiza detaliata a unei asemenea aplicatii vom  lua in considerare pompa de apa electrica LJ20.

pompa 

  

Aceasta pompa poate functiona cu panouri solare avand o putere intre 24W si maxim 35W. Caracteristicile tehnice permit urmatoarele performante, luand in considerare 6 ore de soare pe zi :

  

   

Adancime   Debit-->  zile senine soare cu nor inourat
5m   636 litri 378 litri 168 litri
10m 462 litri 294 litri 138 litri
15m 372 litri 222 litri 108 litri
20m 264 litri 168 litri 72 liri

 

   

  

Aceste caracteristici o face foarte usor de utilizat in zone fara energie electrica pentru irigatii si apa curenta a unei locuinte. 

  

Pentru acesta aplicatie vom avea nevoie de urmatoarele componente principale:: 

  

   

  

Beneficile sistemului sunt exceptionale. Pe langa faptul ca aceste sisteme furnizeaza energie ecologica, aceste sisteme ofera independenta energetica totala si sunt foarte fiabile. 

 

Estimarea financiara a sistemului

  

Costurile aferente echipamentelor folosite in acest exemplu, publicate mai jos, sunt doar estimative, urmand ca la evaluarea finala a fiecarui proiect sa fie aplicate reduceri de preturi corespunzatoare topologiei si dimensiunii fiecarei aplicatii.  Datorita unicitatii fiecarui proiect costurile aferente fiecarei aplicatii pot sa difere semnificativ.

  

Preturile estimative ale echipamentelor folosite in cadrul acestui exemplu sunt : 

  • Panou fotovoltaic 12W         Cod:  LPS00223   - Model: USP12            Pret:    96 Euro

  • Pompa solara LJ20              Cod:  LPP00011   - Model: LJ20               Pret:   480 Euro

 sistem pompa de apa submersibila 

 repetor radio

 

  (c) Copyright 2005-2009 ECOVOLT Romania. all Rights Reserved